Βαρηκοΐα

  • Home
  • Βαρηκοΐα
varikoia
Βαρηκοΐα

Τι είναι η Βαρηκοΐα;

Με τον όρο βαρηκοΐα ονομάζουμε την μείωση ακουστικής δυνατότητας ή την εν μέρει απώλεια ακοής. Όταν κάποιος έχει βαρηκοΐα, αν και το μεγαλύτερο ποσοστό των πληροφοριών το αντιλαμβάνεται, δυσκολεύεται να αντιληφθεί την ομιλία με την ακοή του μόνο. Πιο συγκεκριμένα η ακουστική βλάβη, στην βαρηκοΐα, κυμαίνεται από 31dB έως 90dB. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η βαρηκοΐα πολλές φορές συγχέεται σαν έννοια με την κώφωση, στην οποία ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται ήχους άνω των 90db* και ουσιαστικά δυσκολεύεται να κατανοήσει την ομιλία μέσω της ακοής χρησιμοποιώντας ή μη ακουστικά βοηθήματα (ολική απώλεια).

*Decibel – dB : Μονάδα Μέτρησης Έντασης του Ήχου

Βαρηκοΐα

Η βαρηκοΐα στην καθημερινότητα

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, μας εκθέτει καθημερινά σε ποικίλους θορύβους που επιδρούν δυσμενώς στην ακοή μας. Ορισμένους από αυτούς, τους αντιλαμβανόμαστε ως επιβλαβείς όπως ένα δυνατό κορνάρισμα ή ένα συνεργείο που ίσως δουλεύει κάτω από το παράθυρο του σπιτιού μας, τους περισσότερους όμως δεν τους αντιλαμβανόμαστε ως επιβλαβείς για την ακοή μας αλλά ως φυσιολογικούς όπως τον ήχο από το σεσουάρ των μαλλιών ή την κίνηση στους δρόμους της πόλης. Αυτοί οι ήχοι είναι και οι πιο επικίνδυνοι καθημερινά για την προοδευτική απώλεια της ακοής μας, ακόμη και για το νευρικό μας σύστημα.

varikoia1

Δυστυχώς η βαρηκοΐα πολλές φορές δεν γίνεται αμέσως αντιληπτή από εμάς και τους γύρω μας ειδικά στα πρώτα στάδια με αποτέλεσμα την δημιουργία αρκετών προβλημάτων, μικρών παρεξηγήσεων αλλά και καθυστερημένη προσέλευση σε κάποιον ειδικό.

Υπολογίζεται πως περίπου ο 1 στους 3 ανθρώπους μεταξύ 65-75 ετών και οι μισοί άνθρωποι άνω των 75 ετών παρουσιάζουν μείωση της ακουστικής τους ικανότητας. Ωστόσο παρατηρείται πως τα αρχικά στάδια της βαρηκοΐας ξεκινάνε από πιο νωρίς και συγκεκριμένα από την εφηβεία έως και την ηλικία των 40 ετών.

Το περιβάλλον μας έχει καταστεί πολύ θορυβώδες, με το μεγαλύτερο ποσοστό των επιβλαβών ήχων προέρχονται από εξελιγμένες τεχνολογικά συσκευές όπως τα συστήματα ήχου στον κινηματογράφο ή από χρηστικές συσκευές όπως τα σεσουάρ μαλλιών ή τα σκαπτικά μηχανήματα. Ο δυνατός ήχος φθείρει τα αισθητικά κύτταρα μέσα στο αυτί τα οποία είναι αδύνατο να ανανεωθούν ή να αντικατασταθούν. Και επειδή φυσιολογικά τα κύτταρα αυτά καταστρέφονται με το πέρασμα του χρόνου, η καταστροφή που γίνεται από τον δυνατό θόρυβο κάνει τη σχετιζόμενη με την ηλικία βαρηκοΐα ακόμα χειρότερη.

Εμβόες

Τι είναι: Ενώ είμαστε σε απολύτως ήσυχο περιβάλλον, κάποιοι άνθρωποι ακούνε ένα βουητό χωρίς όμως ο ήχος αυτός να προέρχεται από το περιβάλλον. Το βουητό αυτό διαφέρει για τον καθένα όσον αφορά την συχνότητά και την ένταση.

Κατά κανόνα υπάρχει και βαρηκοΐα, αλλά δεν σχετίζεται απαραίτητά με τις εμβοές.

varikoia2
Βαρηκοΐα

Μήπως έχω Βαρηκοΐα;

Tο παρακάτω ερωτηματολόγιο θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν έχετε κάποια δυσκολία ακοής και αν χρειάζεστε να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό.
Απαντήστε στις ερωτήσεις με ένα ΝΑΙ ή ΟΧΙ.

Αποτελέσματα

Κάτω από 2 ΝΑΙ: Δεν έχετε κάποιο πρόβλημα με την ακοή σας, ωστόσο είναι καλό να την παρακολουθείτε και αν κάποιο από τα υπόλοιπα συμπτώματα παρατηρηθεί επισκεφθείτε μας για έναν Δωρεάν Έλεγχο Ακοής.

Από 3 – 5 ΝΑΙ: Συνιστάται έλεγχος ακοής και συζήτηση με κάποιον ειδικό. Κλείστε ραντεβού μαζί μας για ένα  Δωρεάν Έλεγχο Ακοής.

Πάνω από 6 ΝΑΙ: Οπωσδήποτε πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Κλείστε ραντεβού μαζί μας για Δωρεάν Έλεγχο και να σας καθοδηγήσουμε.

Πως Ακούμε;

Για να κατανοήσουμε καλύτερα την λειτουργία του αυτιού είναι σημαντικό να κατανοήσουμε αρχικά την ανατομία του.

Το αυτί αποτελείται από τρία μέρη:

ayti-300x213

Το Εξωτερικό Αυτί

Το οποίο αποτελείται από το πτερύγιο για την διοχέτευση και συλλογή του ήχου και από τον ακουστικό πόρο για την κατεύθυνση του ήχου από το εξωτερικό στο εσωτερικό αυτί.

Outer ear

Το Μεσαίο Αυτί

Το οποίο αποτελείται από το τύμπανο, μία μεμβράνη που μετατρέπει τον ήχο σε παλμικές δονήσεις και τρία μικρά οστάρια που βοηθούν στην διάδοση των δονήσεων προς το εσωτερικό αυτί.

Middle ear

Το Εσωτερικό Αυτί

Το οποίο αποτελείται από τον κοχλία ένα πολύπλοκο σύστημα τριχιδίων που κινούνται ανάλογα με τις παλμικές δονήσεις που δέχονται και το ακουστικό νεύρο που οδηγεί τον ήχο στον εγκέφαλο.

Inner ear

Ο ήχος ταξιδεύει με την μορφή κυμάτων διαμέσου του αέρα μέσα στον ακουστικό πόρο όπου ενισχύεται και δονεί την μεμβράνη του τυμπάνου. Το τύμπανο θέτει σε δόνηση τα μικρά οστάρια που μεταδίδουν τις δονήσεις αυτές μέσα στο υγρό στο εσωτερικό του κοχλία. Το υγρό του κοχλία κινείται με μορφή κυμάτων, θέτοντας σε κίνηση τα τριχίδια το εσωτερικό του οργάνου. Τα τριχίδια αυτά απελευθερώνουν ηλεκτροχημικά σήματα που ταξιδεύουν μέσα από περισσότερα από 30.000 ακουστικά νευρικά μονοπάτια στον εγκέφαλο.

Γιατί Εμάς

Γιατί να μας Επιλέξετε

Η εταιρία STEREO ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ αποτελεί έναν από τους κορυφαίους παρόχους ακουστικών λύσεων για ανθρώπους με προβλήματα βαρηκοΐας. Αφοσιωμένοι στην παροχή της απόλυτης εμπειρίας ήχου, έχουμε δημιουργήσει μια ευρεία γκάμα προϊόντων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε ατόμου με προβλήματα ακοής, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ζήσουν πλήρως τη ζωή τους.

Από την ίδρυσή μας, η STEREO ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ έχει δεσμευτεί να παρέχει υψηλής ποιότητας ακουστικά βαρηκοΐας που προσφέρουν εξαιρετική λειτουργικότητα, άνεση και εξατομικευμένη εφαρμογή. Κατανοούμε τη σημασία της καλής ακοής στην ποιότητα ζωής, και γι’ αυτό εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα μας παρέχουν κορυφαία απόδοση ήχου.

Τι μας κάνει ξεχωριστούς:

Στη STEREO ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ, δεσμευόμαστε στη συνεχή έρευνα και ανάπτυξη. Οι τεχνολογικές μας καινοτομίες προωθούν τα όρια της ακουστικής και διασφαλίζουν ότι οι πελάτες μας έχουν πρόσβαση στις πιο εξελιγμένες λύσεις της αγοράς.

Κατανοούμε ότι κάθε άτομο έχει μοναδικές ανάγκες. Επομένως, προσφέρουμε εξατομικευμένες λύσεις που προσαρμόζονται στον τρόπο ζωής και τις προτιμήσεις του κάθε πελάτη.

Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους ειδικούς στον τομέα της ακουστικής, που είναι πάντα έτοιμοι να παρέχουν εξαιρετική υποστήριξη και συμβουλές.

Στηριζόμαστε στην ειλικρίνεια και τη διαφάνεια στην επικοινωνία με τους πελάτες μας. Είμαστε διατεθειμένοι να προσφέρουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να πάρετε ενημερωμένες αποφάσεις για την αγορά ακουστικών.

Στην STEREO ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ, η αποστολή μας είναι να διευκολύνουμε τη ζωή των ανθρώπων με βαρηκοΐα, παρέχοντάς τους προηγμένες και αξιόπιστες λύσεις ήχου. Αναζητάμε διαρκώς την τελειότητα και την καινοτομία, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι οι πελάτες μας απολαμβάνουν μια εξαιρετική ακουστική εμπειρία που θα τους δώσει τη δυνατότητα να απολαύσουν κάθε στιγμή της ζωής τους με όλες τις αισθήσεις τους.

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία, σχόλιο ή πληροφορία που χρειάζεστε σχετικά με τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της Εταιρείας μας. θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε.

Καλέστε μας
Επικοινωνία